Facebook

Strynø er også på Facebook,
hvor du kan følge dagligdagen,
se billeder og læse meget mere.

Følg os også på Facebook ikon
(Nyt vindue)

helenedec13_pc.jpg

Alarmberedskab

Ring 112
ved brand, sygdom eller ulykke
link til mere info

Hjem Arkiv Vores første år på Strynø (hele artiklen)
Vores første år på Strynø (hele artiklen)
Søndag, 20 Januar 2019 21:27

I sommeren 2018 gik vores drøm I opfyldelse. Drømmen om et simplere liv med tid og plads til familien skulle realiseres, og valget var faldet på en lille ø i det sydfynske øhav ved navn Strynø.

I en lang årrække har vores familie på 3 boet i det naturskønne Silkeborg omgivet af nære venner, familie samt et dejlig,t men krævende arbejdsliv. Søren, 39 år gammel arbejdede på Kornmod realskole som pædagogisk leder og uddannede sig samtidig på Århus Universitet til en kandidat i IT didaktisk design.Smilla på 8 år gik på Balleskolen i nærområdet, en stor folkeskole med fantastiske  venner og dygtige lærere.  Jeg, Rikke 38 år,uddannet cand.pæd.psych og arbejdede som konstitueret daglig leder i en daginstitution.

I sommeren 2017 besluttede vi os for at flytte til Strynø. Valget var bl.a faldet på Strynø, da øen har en skole/dagtilbud, en god købmand, et stort foreningsliv, mange forskellige nationaliteter samt et fællesskab, hvor der er plads til alle. Beslutningen blev endelig, da vi fornemmede et stort fokus på det gode børneliv “Børnenes ø” kunne vi høre Stynboerne sige, da vi på en tur hjem fra Bornholm, besøgte øen. At flytte indebar, at vi alle tre skulle starte et nyt kapitel i vores liv, hvad angår arbejde, skole og til dels venner og familieliv. Søren og jeg sagde begge vores jobs op, og smilla blev nu tilmeldt som den 11.elev på Strynø skole.

I sommeren 2018 flyttede vi ind på Sandvejen 3 i et usædvanligt hus på Strynø. Huset er et parcelhus fra 70’erne, som ligger på den sydlige del af øen “ude på landet”. Det første vi kunne mærke helt ind i sjælen var roen og naturen omkring os. Det var vidunderligt at nyde udsigten af hav, kornmarker, ubeskrivelige solopgange og solnedgange samt det rige fugleliv fra vores have. Vores venner og families nysgerrighed for, at se vores “lille perle” var stor, så vi nåede ikke at savne nogen, før de allerede havde været her og besøge os på øen.

Stemningen på øen afspejlede ferie og allerede I løbet af den første måneds tid, havde vi mødt de fleste af øens beboere. Nogle kom på visit i vores nye hjem, mens andre inviterede på kaffe. Til vores store glæde kunne vi mærke, at folk var meget imødekommende og havde stor interesse i at lære os at kende .På den måde føltes det meget naturligt og let for os, at blive en del af fællesskabet, og vi oplevede på alle måder, at vi var velkomne. Fra første dag blev Smilla opsøgt af sine nye legekammerater, som hun hurtigt lærte at kende.

At flytte til Strynø var mentalt krævende, som de fleste flytteprocesser jo er, men tidsmæssigt ganske ubesværet, da vi flyttede hertil i forbindelse med sommerferien. At have tid til at komme ordentligt på plads føltes fantastisk og det, at Sørens forældre også var flyttet til Øen et halvt år forinden, var med til at skabte tryghed og overskuelighed for os. Dog ventede hverdagen lige om hjørnet og i september 2018 begyndte Søren igen at studere og arbejde i København for Wizkids. I samme måned blev jeg officielt arbejdsløs og gik dermed på dagpenge, en situation som jeg bestemt ikke brød mig om. Det viste sig dog hurtigt, at der var masser af spændende jobs at søge, så jeg tillod mig at vente til det helt rigtige dukkede op.

Smilla startede i skole, og vi blev alle taget rigtig godt imod. Skolegangen var naturligvis anderledes end, hvad vi var vant til med kun 11 elever og to undervisere (3 nogle dage). Smilla faldt også hurtigt til i skolen og udtrykte selv begejstring for skolens lille størrelse og tid til fordybelse, hvilket vi ikke havde turde håbe på. Derudover var der fantastiske tilbud til hende om spejder, musik og samspil, SFO med udeliv i fokus mm. som Smilla elskede at deltage i.  På denne måde var hendes dag fyldt med oplevelser og nye indtryk i selskab med børn fra hele øen.

Sørens arbejdsliv tog fart, og vi blev hurtigt tvunget til at lære færgetiderne at kende, da arbejdslivet nu betød en del pendling rundt omkring i landet. Der er mange, som spørger om ikke det er besværligt at være afhængig af en færge og jo, det kan det til tider være. Samtidig oplevede vi dog, at det var let at tilrettelægge vores arbejdstid/ture til fastlandet efter færgen, hvilket gjorde det hele ret uproblematisk. Nogle gange vil jeg endda mene, at det kan være en “befrielse”, at skulle nå hjem til et bestemt tidspunkt.

Alt på strynø er let tilgængeligt i forhold til indkøb, fritidsaktiviteter, socialt liv mm. Vi undgår lange køer i Føtex lørdag formiddag og nyder i stedet at gå til den lokale købmand og handle. Har man trang til en bruger på McDonalds eller en gåtur gennem strøget med butikker, cafeer mv, så er Svendborg den hyggeligste by og ligger ikke langt herfra. Derudover oplever vi, at Rudkøbing stort set har alt, hvad vi skal bruge og ligger blot en “færges tid fra øen”.
Strynø er en økologisk ø, så vi nyder at dyrke alverdens grønt i haven og plukke æbler/pærer på vej til skole. Online shopping er også i høj kurs, da alt fra tøj/sko, kosmetik og legetøj til gulv, fugemasse og maling bliver leveret direkte til døren på 2-3 dage.

At bo på strynø i dag er det bedste valg, vi har truffet! Vi nyder at være omgivet af skønne og spændende mennesker, den pragtfulde natur og at kunne mærke den ro og stilhed som øen tilbyder. Socialt er der altid noget i gang og med øens stærke foreningsliv sker der hele tiden noget nyt. For Smilla har det stor betydning, at der er fritidsaktiviteter, samt aktiviteter som fællesspisning på skolen, biografdage, halloween, julehygge og lucia for alle børn på øen. Derudover går hun til springgymnastik i Svendborg, som endnu er en af de ture til fastlandet, som lige præcis passer med færgen. For os har lignende tilbud været mulige, og jeg går nu til yoga og Søren vil gå på jagt. I vinteren var der ca.15 forskellige kurser, man kunne deltage i heri blandt snittekursus, oplæg og foredrag (streamet fra Århus Universitet) strik og krea værksted, dans, bagekursus m.fl. Så man keder sig ikke og slet ikke i den mørke tid.

Vi er utrolig glade for Strynø skole og værdsætter lærernes engagement, dedikation og begejstring for deres arbejde.Vi oplever, at der tages højde for, at børnene skal have samme muligheder som børn på fastlandet og fx kommer i teatret i Odense, holder julemarkedet, tager på biblioteket (hvis ikke det kommer kørende til os).

Som familie har vi fået et liv, som er præget af mere nærvær og tid til hinanden end vi havde forventet. I takt med at huspriserne er betydelig lavere her, er et hårdt og krævende arbejdsliv ikke nødvendig for at have det sjovt, og det giver mere tid til at være sammen. Karriere er dog stadig muligt, og jeg har fået et arbejde som leder igen. Forskellen er dog, at vi ikke begge behøver at arbejde og kan fokusere på andre ting, som giver værdi.
Med havet som omgiver os, er det muligt for os, at sejle i det skønne ø-hav hele foråret,sommeren og sensommeren. Her er vi tæt forbundet som familie og kan mindes at det var på denne måde, at vi opdagede Strynø for første gang.

(Tekst: Rikke Rasmussen)
(Retur til forsiden)

(Tekst: Rikke Nielsen)
 

Strynø © 2008 - Webudvikling og CMS Wied Webdesign