Kalenderen

Se hele kalenderen

Facebook

Strynø er også på Facebook,
hvor du kan følge dagligdagen,
se billeder og læse meget mere.

Følg os også på Facebook ikon
(Nyt vindue)

smakke2.jpg

Alarmberedskab

Ring 112
ved brand, sygdom eller ulykke
link til mere info

Hjem Arkiv Spejder for en dag
Spejder for en dag
Mandag, 19 Marts 2018 17:13

To mænd i flyverdragt hvisker sammen og skuler rundt fra deres position i hjørnet af en gammel lade. To teenagedrenge står i et skur og kæmper med en tot uld, to karter og en håndten, mens de bander højlydt. En 7-årig pige i knaldgul skidragt kommer løbende over en græsplæne på jagt efter borgmesteren. Hvad er det dog der foregår? Er der en mening med galskaben? Ja såmænd, de deltager alle i arrangementet ”Spejder for en dag”- de er helt fordybet i at spille det kendte brætspil ”Settlers” LIVE.

D. 17. marts 2018 satte 40 strynboer hinanden stævne i en veritabel snestorm, -4 grader og stormende kuling for at opleve på egen krop, hvad spejderarbejde går ud på. Trods vejrgudernes modstand, gik alle til den med krum ryg for at grave efter sten i en dertil indrettet grusgrav, sortere korn fra ukrudtsfrø, karte og spinde uld og hugge brænde. De samlede disse ressourcer for at kunne løse håndværksopgaver såsom at snitte en træske, bygge en kuglelabyrint, bage fladbrød over bål og meget andet. Alt sammen i håb om, at netop deres landsby-hold kunne få point nok for deres anstrengelser til at vinde spillet. (– Og det gode arbejde må have formildet vejrguderne, for op ad dagen klarede det op, og solen tittede frem.)

Mellem det praktiske arbejde var der også mulighed for at træne hjernevindingerne og hente point med hovedbrud og quiz-spørgsmål i Vidensboden eller udfordre en beboer fra en anden landsby til en dyst på fx sjipning eller Kalaha i Dysteboden og dermed få et par point med hjem til sin landsby. En borgmester fra hver landsby var ansvarlig for de stadigt voksende bunker af guldfarvede point, og for hver gang landsbyen nåede 50 point mere, fik man udleveret en bunke materialer til byens vartegn. Hele dagen igennem voksede således de mest fantasifulde vartegn frem i de tre landsbyer. Efter frokost var der krig mellem landsbyerne. Det lyder værre, end det er, for sjovt var det at kæmpe mod de andre landsbyer i skov-stratego.

Stemningen var på én gang munter, intens og koncentreret og alle landsbyerne kæmpede bravt. (Faktisk var mange så optagede, at de end ikke tog sig tid til at smage på kakao og kage.) Men til slut måtte der jo findes en vinder, og det blev de gæve landsbyboere fra Hedeby, der gik af med sejren, mens Bjergby fik sølv og Skovby bronze. Dagen sluttede på ægte spejdermanér med en rundkreds og en sang.


 Det er en sand fornøjelse for et par nytilflyttede ex-københavnere at stable et sådant arrangement på benene her på øen. En opbakning, som den, vi har fået, skal man virkelig lede længe efter. Smakkecentret – øens maritime museum - var ikke sen til at udlåne sin teltplads, ligesom børnehaven Skattekisten, der måtte agere redningsplanke, da arrangementet måtte holde flyttedag pga. stormen. Tusind tak. Også tak til øens plantageejere Erik og Susanne for graner til rafter og til Bent og Pia på Sønderly for grus og perlesten, til Bitten for uld og lån af karter, til Henning og Else for huggeblokke og til Svend Erik for snittepinde. Tak til hjælperne Rie, Chico, Søren, Marianne, Verner og Arne og ikke mindst til alle deltagerne for at gøre denne dag til en helt fantastisk oplevelse.

Vi ses til spejder. – Simon og Stine

Klik -> her og se mange mange flere billeder fra dagen
(Tekst Stine Østengaard, foto: Familien Østengaard, Arne Ramhøj)
 

Strynø © 2008 - Webudvikling og CMS Wied Webdesign